Biográfia

Egy kis történelem

2009. március 12., Gyula, XVIII. Nemzetközi Magyar Matematikaverseny. Két barát a józanság és a tökjózanság határán megzenésíti a Ptolemaiosz-tételt. Felmerül egy énekes csapat, név szerint a Kockaéder gondolata.

2009. június 23., Balatonberény, matematika tábor. A két barát kiegészül további három fővel. Így néhány énekelni vágyó (de nem tudó) fiatal hivatalosan is megalapítja a Kockaédert, mely – terveik szerint – meghódítja a tábort, a YouTube-ot, a teljes internetes társadalmat, a világot (na jó, csak vicc)! A stílus teljesen egyedi, a lelkesedés is megvan, a siker garantált. Lenne, de a célközönség nagyon szűk. Minket ez nem zavar, bátran – vagy éppen bátortalanul – énekelünk a matematika szépségeiről. Mi vagyunk a matematikusok modern generációja!

Tagok

Bodor Bertalan
Bodor Bertalana (Rubik-)kocka
Pécsett lakom, jelenleg az ELTE matematika szakos MSc-s hallgatója vagyok. Szabadidőmben szeretek Rubik-kockázni, aknakeresőzni, zsonglőrködni és más hasonló, értelmetlennek tűnő dolgokkal foglalkozni. Szeretem a 42 és a 23 számokat és a kiválasztási axiómát; ~18.5kHz-ig hallok, és okosabb vagyok egy csimpánznál.
Éles András
Éles Andrása diákolimpikon
Eredetileg debreceni srác vagyok, a veszprémi Pannon Egyetemre járok PhD szakra. Főbb érdeklődési körömet a matematika informatika és ezek határterületei jelentik, de érdekel sok egyéb apróság is.
Nevem angolul Andrew Sharp, ami azért is érdekes, mert évekig ilyen számológéppel mentem versenyezni. Nekem a 13-as szám szerencsét hoz, vagy legalábbis sokszor találkozom vele. Ez kontrasztot képez a 23-mal és a 42-vel, de nem baj, az egész számok körében van hely a relatív prímeknek.
A kép, amit most rólam látsz, igen népszerű, bizarr helyekre is eljutott...
Kovács Gergő
Kovács Gergőa nyelvész aknakereső
2006.06.06-án 6 óra körül lettem 15 éves (1+5=6) és a névnapom dátumának (03.12.) mértani közepe is 6, szóval eléggé kötődik hozzám a 6-os szám. Ha lenne szerencseszámom, az valószínűleg a 6 lenne :) Az is érdekes, hogy egyes vallásokban tökéletlen számnak, míg a matematikában tökéletes számnak számít. Matematikai irányú érdeklődésemet szeretném a világban lévő olyan összefüggések felé fordítani, amelyek annyira megdöbbentőnek tűnhetnek, hogy a legtöbben nem veszik komolyan ezeket, mert kényelmesebb nem hinni bennük. Szeretek aknakeresőzni is; néha már a kákán is aknát keresek :)
Kelecsényi Nándor
Kelecsényi Nándora fizikus
1991-ben születtem Gyulán, itt végeztem alap- és középfokú tanulmányaimat. 2010-ig voltam az Erkel Ferenc Gimnázium diákja. Jelenleg az Eötvös Loránd Tudományegyetem fizika szakján tanulok.
Az iskolai órákat leszámítva sosem tanultam énekelni, és velem született tehetségemnél fogva – hogy ne lógjak ki a csapatból – nem is tudok. :)
Szeretek filmekkel foglalkozni – mind nézni, mind készíteni. Szabadidőmben szeretek a barátaimmal lenni, olvasni, szerelgetni. Nemrég szereztem meg első búvárfokozatomat, az Open Water Divert, így lassan a búvárkodás válik egyik legfőbb hobbimmá.
Szeretem és használom az SI mértékegységrendszert.
Pálinkás István
Pálinkás Istvána frontember
Palindrom évben, Pi-napon születtem, ebből teljes indukcióval következik, hogy én vagyok a kiválasztott!
Énekelni sosem tanultam, így oszlopos (vagy soros, de mindenképpen alapító) tagja vagyok a Kockaédernek. Jelenleg egy bankban dolgozom informatikusként, szabadidőmben (a webet) programozom, esetleg dalszövegeket írok. Szeretem a pacalt Erős Haragos Pistával. Szeretem még a Gyurmalint, amit mindenkinek ajánlok.

Az I. Nagy Nyári Kockaéder Találkozó

A formáció készen állt, szövegek is voltak, de nem volt meg az, ami a világsikerhez vezető út egyik első lépése: a felénekelt számok. Így tehát 2009. augusztus 3. és 6. között elsősorban azért gyűtünk össze Gyulán, hogy egy közeli stúdióban kiadhassuk magunkból azt, ami már egyszer Balatonberényben vastapsot kapott: a slágereket. Ezúton is köszönjük a lehetőséget Varga Imrének, aki hallószerveit hihetetlen kockázatnak kitéve beengedett minket a békéscsabai Gépészeti és Számítástechnikai Szakközépiskola és Kollégium stúdiójába.

Nekiestünk felvenni a szólókat. Ez volt az a pont, ahol szembesültünk azzal, hogy mégsem vagyunk profik. Ám mivel ez nagyban rontaná az imidzsünket, megtartjuk magunknak ezt az illúziót.

Az erre szánt idő alatt négy számot énekeltünk fel, amik az utómunkálatoknak köszönhetően már-már az élvezhetőség alsó határát súrolják.

A II. Kockaéder Találkozó

A második találkozó október 27-30. között került megrendezésre Baranya megyében. Szállásul Regenye szolgált, a dalokat is itt énekeltük fel. Öt szám feléneklésére futotta, amikkel együtt már 9 szám tölthető le.

A III. Kockaéder Találkozó

A második találkozó utáni első adódó alkalom a téli szünet volt. A szervezésben több nehézség is adódott, így egy rövidített, két éjszakás találkozóra futotta. Mégsem adtuk fel, és hét új dal került ki a netre. Van köztük várható siker(prím)szám és szerelmesdal is, nem beszélve a karácsonyi meglepetésről.

Reméljük, az új számok legalább akkora sikernek fognak örvendeni, mint az előzőek.

A IV. Kockaéder Találkozó

Néhány hónap kihagyással, és néhány kompromisszum árán sikerült megszervezni egy fellépéssel egybekötött találkozót Gyulán. Két napnyi stúdiózás alatt 13 dalt rögzítettünk.

Az V. Kockaéder Találkozó

2011. február 11-13-án három dalt énekeltünk fel Budapesten.